Érdekes és hasznos információk

 • A zoknikötés története
 • Miért fontos a minőség?
 • Zoknilexikon


A zoknikötés története


A zokni kötés története az 1500-as évek végére nyúlik vissza, amikor William Lee feltalálta a harisnyakötőgépet. Hazájában, Angliában nem tudott érvényesülni ezzel az újítással, ugyanis I. Erzsébet királynő elutasította Lee kérelmét találmánya támogatására, aki ezért elhagyta Londont és Franciaországban próbált szerencsét, ahol a saját vállalkozása keretein belül selyemből és gyapjúból harisnyákat kezdett gyártani. A találmányának a lényege a horgas tű és az ezen való szemképzés. Később fivére vette át a vállalkozást és tette népszerűvé Európa-szerte.

The Stocking Frame 

A magyar kötőipar a 18. század vége felé bontakozott ki, de csak az 1867-es kiegyezéssel kezdődött el az ipar igazi fejlődése. Az első magyar kötöttárugyárat ugyan Vácott alapították, de pár év múlva Gyulán is nyílt kötőüzem és hamarosan további bővítésekkel a gyulai lett a Monarchia legnagyobb harisnyagyára. William Lee óta számos fejlesztést hajtottak végre a kötőgépeken és a kötéstechnológiában, összhangban a divat és az öltözködés kultúra változásaival. A mai, modern számítógép által vezérelt kötőgépekkel színes mintákat és 3D figurákat is lehet már készíteni.


Miért fontos a minőség?

Ahhoz, hogy egy látszólag olyan egyszerű termék, mint a zokni, harisnyanadrág kiváló minőségű legyen, rengeteg paramétert kell figyelembe venni a termék előállításánál, gyártásánál. Ezen paraméterek a teljesség igénye nélkül: alapanyag minősége, alapanyagok százalékos összetétele, nedvszívóképesség, szellőzés, rugalmasság, kopásállóság, formatartás, színtartás stb.


Kiváló minőség

Ha Bokatex logó zoknit, harisnyát választ, és rendeltetésszerűen használja, akkor az hosszú időn keresztül megőrzi a formáját, színét, rugalmasságát, kényezteti lábát, kényelmes viseletet biztosít, hiszen jó nedvszívóképességű, illetve kiváló szellőzésű.Sok bosszúságtól és kényelmetlenségtől óvhatja meg magát, ha a kiváló minőségű, magyar Bokatex logó terméket választja, szemben az ömlesztett, olcsó, tömegáruval. Hosszú távon kiderül, hogy sokkal kifizetődőbb, ráadásul kényelmesebb, ha a kiváló minőségű terméket választja.


Antibakteriális kezelés

Logo

Mindennapos utcai használatra, illetve az élelmiszeripari cégeknél, egészségügyi intézményekben dolgozók számára ajánljuk a CHT antibakteriális kezeléssel ellátott zoknijainkat. A legkényelmesebb lábbeli és a legegészségesebb láb sem elég a tökéletes komfortérzethez, ezért alkalmazzuk az antibakteriális kezelést egyes zoknijainkon. A CHT Group cég által kifejlesztett minőség garantálja 30 mosásig az antibakteriális hatást.

A természetes higiéniai követelmények betartása mellett zoknija használata során tapasztalhatja:
- Nagyon magas, tartós antibakteriális és gombaölő hatás. 
- Bőrbarát, nem okoz bőrirritációt. 
- Mentes a szerves halogénektől. 
- Mentessé teszi a textilt a használat során fellépő kellemetlen szagoktól.
- A mosás intenzitásától függően átlagosan 30 mosásig őrzi a fenti tulajdonságokat.


Zoknilexikon

 • Alapanyag
 • Cikkszám
 • Csomagolás
 • Elasztán
 • Festés
 • Forgatás
 • Formázás
 • Gumiszegély
 • Gyapjú
 • Kezelési útmutató
 • Kötésszerkezet
 • Kötőgépek
 • Láncolás
 • Len
 • Mercerezett pamut
 • Orr és sarok
 • Orrlezárás
 • Pamut
 • Poliamid
 • Poliészter
 • Superwash
 • Titokzokni
 • Vonalkód
 • Zokni

Alapanyag
Lásd: pamut, elasztán, poliamid, poliészter, stb.

Cikkszám
A rendelés megkönnyítése céljából és a nyilvántartás áttekinthetősége miatt minden termékünket négyjegyű cikkszámmal láttuk el.

Csomagolás
A zoknikat kartoncímkével letűzve, vagy környezetbarát BOPP tasakba, a harisnyanadrágokat nyitott kartondobozba csomagoljuk. Az elegáns termékcsaládunkat kartoncímkével letűzve, elegáns függőcímkével is kínáljuk.

Elasztán
Termékeinket a legkorszerűbb minőségi fonalak felhasználásával kötjük. Rugalmas fonalként ezért kizárólag a DuPont cég termékét, a Lycrát használjuk. A Lycra tartalmú zokni és harisnyanadrág jobban idomul, élettartama hosszabb. A Lycrának köszönhetően a harisnyanadrág nem csúszik le, nem térdesedik ki, teljesen a lábra simul.

Festés
Darabfestés: Termékeink legnagyobb részét nyers fonalból kötjük, és darabfestési eljárással festjük saját festödénkben. Ennek köszönhetően a zokninak jó a mérettartása és lágyabb a tapintása, mivel már átesett az ún. beavatáson. Termékeink színtartóssága a minőséget tanúsító intézetetek bevizsgálásai szerint minden kategóriában (vízzel szemben, mosással szemben, izzadással szemben és dörzsöléssel szemben) a legmagasabb fokozatot érte el.
Festett fonal: Termékeink kisebb részét színes fonalból kötjük. Beszállítóinktól ugyanolyan magas minőségű és jó színtartósságú fonalat várunk el, mint a darabfestett áruink minősége.

Forgatás
A zoknit ill. a harisnyanadrág szárát fonákról a színére forgatjuk, közben átellenőrizzük, mert csakis a kifogástalan minőségű áru juthat a festődébe.

Formázás
Hőrögzítéssel a zoknik és a harisnyanadrágok megkapják végleges formájukat, amit egy speciális formázógépen végzünk. A színes fonalból készült termékeket gőzzel formázzuk, így még simább és puhább lesz.

Gumiszegély
Zoknijaink visszaakasztott vagy bordás gumiszegéllyel készülnek, ami nem túl szoros, így kényelmes, ill. nagy rugalmasságú, ezért nem szorítja el a bokát. Gyógyzoknink gumiszegély nélkül készül.

Gyapjú
Gyapjú termékünk SUPERWASH kikészítésű gyapjúból készül, ezáltal mosógépben 40 fokon mosható, nem filcesedik ki (nem nemezelődik), mérettartó és rugalmas marad. A gyapjú nedvszívó képessége különösen jó. Nagy mennyiségű nedvességet képes eltárolni anélkül, hogy nedvesnek hatna, ill. nem gyűrődik. Az izzadságot kémiailag megköti, semlegesíti. Felépítésének köszönhetően kitűnő hőszigetelő. A gyapjú kémiai összetétele nagyon hasonlít az ember bőréhez (pH=5,5), ezért nagyon alkalmas a bőrhöz való közvetlen érintkezéshez.

Kezelési útmutató
A kezelés útmutató kialakításánál a fő szempont a könnyen kezelhetőség volt. Max. 110 fokos vasalótalp hőmérséklettel, gőzölés nem ajánlott. Max. 40 fokon mosható, szokásos öblítés, szokásos centrifugálás. Klóros fehérítőszer nem használható. Dobos szárítás engedélyezett, szokásos szárítási ciklussal. Nem vegytisztítható! Kérjük, tartsa be a csomagoláson található kezelési utasításokat, hogy meghosszabbítsa a termék élettartamát.

Kötésszerkezet
Minden termékünk fedőfonalas kötéssel készül. Ez azt jelenti, hogy egy könnyű poliamid vázat kívül-belül teljesen pamut vesz körül. A fedőfonalas kötésnek köszönhetően a bőr csak a pamuttal érintkezik.

Kötőgépek
Duplacilinderes: Termékeink nagy részét duplacilinderes körkötőgépeken kötjük. Ezek a gépek alkalmasak az igazán rugalmas és kényelmes zoknik készítésére. Az ilyen gépeken egyszínű sima, bordás vagy anyagában mintás zoknik köthetők, rugalmas bordás gumiszegéllyel. Tehát igazán elegáns férfi zoknik előállítására ezek a gépek a legalkalmasabbak.
Egycilinderes: Ezeknek a gépeknek a legfőbb tulajdonsága, a termelékenység, a plüss kötés, és a rendkívül szép, színes mintázó képesség.

Láncolás
Lásd: orrlezárás

Len
Rostjait a len növény szárából nyerik. A len anyag friss és hűvös tapintású, ezért nyári viseletnek nagyon kellemes. Nedvszívó képessége igen jó, gyorsan le is adja környezetének. Nagy melegben ily módon segíti a test hőszabályozását.

Mercerezett pamut
Egy magasabb minőségű pamut elérése céljából a pamutfonalat egy különleges eljárással kezelik (sós oldatban, nyomás alatt lelapítják, kifeszítik), így a pamut erősebb és fényesebb lesz. Az exclusive termékcsaládunk mercerezett pamut felhasználásával készül, ez az egyenletes fényes pamut különleges eleganciát kölcsönöz a zokninak.

Orr és sarok
Kötőgépeink valódi orr és sarok kötésére alkalmasak, aminek köszönhetően a zokni jobban idomul, teljesen rásimul a lábra. A zokni orrát és sarkát poliamiddal erősítjük. Így az nem nyúlik ki, nagyobb a kopásállósága.

Orrlezárás
Az orrlezárást meg lehetne oldani egy varrógéppel, ez lenne a leggyorsabb és legolcsóbb megoldás. Nálunk viszont a zokni orrlezárása kézi láncolással történik.
Az eredmény szemmel látható. A varrással ellentétben ennek a hagyományos módszernek köszönhetően nincsen vastag varrás a lábujjaknál, így kényelmes viseletet biztosít.

Pamut
A szálakat a gyapot magjából nyerik. Értéke a gyapotszál hosszától és egységességétől függ. A pamut jól ellenáll a fénynek, jól mosható, nem zsugorodik. Termékeink összetételének jelentős része pamut, ami finomsága és lágysága miatt bőrbarát.
A pamut termék légáteresztő képességének és nedvesség felszívó képességének köszönhetően kellemes, kényelmes és higiénikus viselet. Termékeinkhez kizárólag fésült pamutot használunk.
Fésülés: A hosszú gyapotszálak közül eltávolítják a szennyeződéseket, csomókat és rövid szálakat, így lesz a szál magasabb minőségű, lágy tapintású.

Poliamid
Ez a szintetikus szál kopásálló, nehezen tépődik, nagyon tartós és könnyen mosható. A poliamid a zokninak a kopásállóságot és a rugalmasságot biztosítja. A zokni orra az ellenálló poliamidszálnak köszönhetően nem nyúlik, és nem kopik ki.

Poliészter
A Thermo zoknicsaládban a poliészter biztosítja a kopásállóságot és az ellenállóságot. Nagyobb igénybevétel esetén is tartós, nem kopik ki. Az anyag poliésztertartalmának köszönhetően a zokni könnyen kezelhető, szennytaszító, jó formatartású lesz, és nem gyűrődik.

Superwash
Lásd: gyapjú

Titokzokni
A zokni az edzőcipő pereménél záródik, így védi a cipőt az izzadt lábtól, és egyúttal segítve, fokozott fizikai igénybevétel esetén is a megfelelő szellőzést.

Vonalkód
A számítógépes beazonosítás érdekében termékeinket vonalkóddal látjuk el.

Zokni
A lábfejet borító bokáig vagy térdig érő, és védő páros ruhadarab. A zokni mindig legyen feszes anyagú, bokára simuló, nem ráncolt vagy bő, és semmiképpen ne legyen kifakult elhordott vagy kinyúlt. Mindemellett legyen divatos, kényelmes és egészséges viselet. A Bokatex termékei ezt nyújtják Önnek.